Jakość wody
Woda płynąca ze świdnickich kranów spełnia wszystkie normy i jest bezpieczna dla zdrowia i życia mieszkańców. Warunki, jakie muszą zostać spełnione, aby woda trafiła do mieszkańców zawarte są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. W celu kontroli jakości wody przeprowadzany jest monitoring parametrów grupy A i parametrów grupy B, polegający na pobieraniu i badaniu próbek wody pod kątem bakteriologicznym oraz fizykochemicznym. Produkcja i jakość uzdatnionej wody jest nadzorowana przez Inspektorów Powiatowej Inspekcji Sanitarnej. Monitoring jest realizowany bezpośrednio w zakładach uzdatniania wody i w różnych punktach poboru wody na terenie m. Świdnicy.
Świdnica obecnie posiada dwa zakłady uzdatniania wody: ZUW Pszenno (zmodernizowany i bezobsługowy) oraz ZUW Bokserska (nowoczesny i bezobsługowy). Obydwa ujęcia mają ustanowione strefy ochrony sanitarnej. Woda może być pozyskiwana z 16 studni głębinowych - o głębokościach dochodzących do nawet 130 m - zlokalizowanych k. Pszenna i na terenie miasta Świdnicy. Studnie ujmują wodę z neogeńskiego poziomu wodonośnego (kiedyś trzeciorzędowego). Następnie woda ze studni trafia do zakładów uzdatniania wody, gdzie poddawana jest szeregom procesów m. in. napowietrzaniu (utlenianie żelaza i manganu), filtracji (osadzanie się utlenionego żelaza i manganu na złożach filtracyjnych), dezynfekcji na niskim poziomie nieodczuwalnym dla odbiorcy. Cały proces technologiczny i system kontroli służy uzyskaniu jak najlepszej jakości wody i spełnieniu wymogów zawartych w rozporządzeniu. Warto zaznaczyć, że woda kranowa często ma większe wymagania dot. jakości niż wody butelkowe pomimo dostarczania jej stuletnimi rurociągami. Zasadniczo woda kranowa różni się tym od wody butelkowanej, że jest poddana dezynfekcji. Czy w związku z tym rzeczywiście można pić ją bez przegotowania i stosować, jako tańszą alternatywę dla wody butelkowej? Jak najbardziej tak.
Świdnicka woda charakteryzuje się niską zawartością soli mineralnych, co mogłoby ją klasyfikować do wód nisko mineralizowanych a nawet bardzo nisko mineralizowanych w porównaniu do wód mineralnych. Natomiast posiada i tak więcej soli mineralnych od popularnych w sprzedaży wód źródlanych.
Dlatego zachęcamy Państwa do picia wody z kranów, zdrowej, bezpiecznej i wielokrotnie tańszej niż jej odpowiedniki butelkowane. Dodatkowo ograniczymy produkcję wszechobecnego plastiku, przyczynimy się do poprawy środowiska naturalnego a także zaoszczędzimy pieniądze związane z zakupem wody w butelkach.
ZUW Pszenno - woda uzdatniona
Badania bakteriologiczne wykonane w dniach: 11.09. - 14.09.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki: 2513 |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C |
PN–EN ISO 6222:2004 |
jtk/ 1ml |
nw |
bez nieprawidłowych zmian: zaleca się aby liczba mikroorganizmów nie przekraczałą 100 jtk/1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej i 200 jtk/1 ml w kranie konsumenta |
Liczba bakterii grupy coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba Escherichia coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba enterokoków kałowych |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
ZUW Pszenno - woda uzdatniona
Badania fizykochemiczne wykonane w dniach: 11.09. - 26.09.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki: 2513 wynik ± niepewność |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Odczyn pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
|
7,6 ± 0,2 |
6,5-9,5 |
Barwa |
PB-17-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8025 |
mg/l |
<5 |
akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
PN-EN ISO 7027-1:2016-09 |
NTU |
0,28 ± 0,05 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian; zalecany zakres wartości do 1,0 |
Zapach |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Smak |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Azotany |
PB-15-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 339 |
mg/l |
<2 |
50 |
Azotyny |
PB-31-01 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 341 |
mg/l |
<0,05 |
0,50 |
Jon amonowy |
PB-11-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8038 |
mg/l |
<0,23 |
0,50 |
Chlorki |
PN-ISO 9297: 1994 |
mg/l |
50,4 ± 6,6 |
250 |
Suma chloranów i chlorynów |
PN-EN ISO 10304-4:2002 |
mg/l |
0,28 ± 0,07 |
0,7 |
Fluorki |
PB-18-01 z dnia 19.08.2019 na podstawie metody HACH 8029 |
mg/l |
<0,1 |
1,5 |
Indeks nadmanganianowy |
PN-EN ISO 8467:2001 |
mg/l |
0,62 ± 0,19 |
5,0 |
Siarczany |
PB-19-02 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH 8051 |
mg/l |
140 ± 21 |
250 |
Chrom og. |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
50 |
Glin |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<10 |
200 |
Kadm |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<0,05 |
5,0 |
Magnez |
PN-EN ISO 7980:2002 |
mg/l |
16,5 ± 2,5 |
7 - 125 |
Mangan |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<5 |
50 |
Miedź |
PN-ISO 8288:2002 metoda A |
mg/l |
<0,05 |
2,0 |
Nikiel |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
20 |
Ołów |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Sód |
PN-ISO 9964-1:1994+Ap1:2009 |
mg/l |
31,5 ± 4,7 |
200 |
Żelazo ogólne |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
18 ± 4 |
200 |
Przewodność elektr. w temp. 25°C (kompensacja automatyczna) |
PN-EN 27888:1999 |
µS cm -1 |
720 ± 36 |
2500 |
Cyjanki ogólne |
PN-EN ISO 14403-2:2012 |
µg/l |
<5 |
50 |
Antymon |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
5 |
Arsen |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Bor |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
mg/l |
<0,02 |
1,0 |
Selen |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Rtęć |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<0,1 |
1 |
Benzen |
PN-ISO 11423-1:2002 |
µg/l |
<0,5 |
1 |
Benzo(a)piren |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,003 |
0,01 |
Suma WWA |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,006 |
0,1 |
1,2-Dichloroetan |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
3 |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
10 |
Suma THM |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
100 |
Suma pestycydów |
PN-EN ISO 6468:2002 |
µg/l |
<0,05 |
0,50 |
Akryloamid |
PB/I/9/C:01.05.2011 |
µg/l |
<0,04 |
0,10 |
Bromiany |
PN-EN ISO 11206:2013-07 |
µg/l |
<2 |
10 |
Chlorek winylu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<0,25 |
0,5 |
ZUW Bokserska - woda uzdatniona
Badania bakteriologiczne wykonane w dniach: 08.05. - 11.05.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki 1249 |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Ogółna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C |
PN–EN ISO 6222: 2004 |
jtk/ 1ml |
1 |
bez nieprawidłowych zmian: zaleca się aby liczba mikroorganizmó nie przekraczała 100 jtk/ 1ml w wodzie wprowadzanej dosieci wodociągowej i 200jtk /1ml w kranie konsumenta |
Liczba bakterii grupy coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12 +A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba Escherichia coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12 +A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba enterokoków kałowych |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
ZUW Bokserska - woda uzdatniona
Badania fizykochemiczne wykonane w dniach: 08.05. - 26.05.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki: 1249 wynik ± niepewność |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Odczyn pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
|
7,8 ± 0,2 |
6,5-9,5 |
Barwa |
PB-17-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8025 |
mg/l |
<5 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
PN-EN ISO 7027-1:2016-09 |
NTU |
0,34 ± 0,06 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Zapach |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Smak |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Azotany |
PB-15-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 339 |
mg/l |
3,04 ± 0,36 |
50 |
Azotyny |
PB-31-01 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 341 |
mg/l |
<0,05 |
0,50 |
Jon amonowy |
PB-11-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8038 |
mg/l |
<0,23 |
0,50 |
Chlorki |
PN-ISO 9297:1994 |
mg/l |
22,6 ± 2,9 |
250 |
Suma chloranów i chlorynów |
PN-EN ISO 10304-4:2002 |
mg/l |
<0,02 |
0,7 |
Fluorki |
PB-18-01 z dnia 19.08.2019 na podstawie metody HACH 8029 |
mg/l |
<0,1 |
1,5 |
Indeks nadmanganiowy |
PN-EN ISO 8467: 2001 |
mg/l |
0,99 ± 0,18 |
5,0 |
Siarczany |
PB-19-02 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH 8051 |
mg/l |
53 ± 8 |
250 |
Chrom og. |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<1 |
50 |
Glin |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<10 |
200 |
Kadm |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<0,2 |
5,0 |
Magnez |
PN-EN ISO 7980:2002 |
mg/l |
15,0 ± 2,2 |
7 -125 |
Mangan |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<2 |
50 |
Miedź |
PN-EN ISO 15586:2005 |
mg/l |
<0,002 |
2,0 |
Nikiel |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<3 |
20 |
Ołów |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<3 |
10 |
Sód |
PN-ISO 9964-1:1994+Ap1:2009 |
mg/l |
18,5 ± 2,8 |
200 |
Żelazo ogólne |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
12,1 ± 3,0 |
200 |
Przewodność elektr. w temp. 25°C (kompensacja automatyczna) |
PN-EN 27888: 1999 |
µS cm -1 |
510 ± 26 |
2500 |
Cyjanki ogólne |
PN-EN ISO 14403-2:2012 |
µg/l |
<5 |
50 |
Antymon |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
4,5 ± 1,0 |
5,0 |
Arsen |
PN-EN ISO 15586:2005 |
µg/l |
<3 |
10 |
Bor |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
mg/l |
<0,02 |
1 |
Selen |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Rtęć |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<0,1 |
1 |
Benzen |
PN-ISO 11423-1:2002 |
µg/l |
<0,5 |
1 |
Benzo(a)piren |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,003 |
0,01 |
Suma WWA |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,006 |
0,1 |
1,2-Dichloroetan |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
3 |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
10 |
Suma THM |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
21 ± 3 |
100 |
Suma pestycydów |
PN-EN ISO 6468:2002 |
µg/l |
<0,05 |
0,50 |
Akryloamid |
PB/I/9/C:01.05.2011 |
µg/l |
<0,04 |
0,10 |
Bromiany |
PN-EN ISO 11206:2013-07 |
µg/l |
<2 |
10 |
Chlorek winylu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<0,25 |
0,5 |
ul. Wrocławska - woda uzdatniona
Badania bakteriologiczne wykonane w dniach: 11.09. - 14.09.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki 2514 |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Ogółna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C |
PN–EN ISO 6222:2004 |
jtk/ 1ml |
nw |
bez nieprawidłowych zmian: zaleca się aby liczba mikroorganizmów nie przekraczała 100 jtk/ 1ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej i 200 jtk /1ml w kranie konsumenta |
Liczba bakterii grupy coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12 +A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba Escherichia coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12 +A1:2017-04 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
Liczba enterokoków kałowych |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
jtk/ 100ml |
0 |
0 |
ul. Wrocławska - woda uzdatniona
Badania fizykochemiczne wykonane w dniach: 11.09. - 26.09.2023 r.
Oznaczony parametr |
Norma |
Jednostka |
Kod próbki: 2514 wynik ± niepewność |
Najwyższe dopuszczalne parametry zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) |
Odczyn pH |
PN-EN ISO 10523:2012 |
|
7,5 ± 0,2 |
6,5-9,5 |
Barwa |
PB-17-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8025 |
mg/l |
<5 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
PN-EN ISO 7027-1:2016-09 |
NTU |
<0,2 |
akceptowalna przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian; zakres wartości do 1,0 |
Zapach |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Smak |
PN-EN 1622:2006 |
|
<1, akceptowalny dla laboratoryjnego zespołu oceniającego, bez nieprawidłowych zmian |
akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
Azotany |
PB-15-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 339 |
mg/l |
<2 |
50 |
Azotyny |
PB-31-01 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH LANGE LCK 341 |
mg/l |
<0,05 |
0,50 |
Jon amonowy |
PB-11-02 z dnia 23.07.2021 na podstawie metody HACH 8038 |
mg/l |
<0,23 |
0,50 |
Chlorki |
PN-ISO 9297:1994 |
mg/l |
20,3 ± 2,6 |
250 |
Suma chloranów i chlorynów |
PN-EN ISO 10304-4:2002 |
mg/l |
0,18 ± 0,04 |
0,7 |
Fluorki |
PB-18-01 z dnia 19.08.2019 na podstawie metody HACH 8029 |
mg/l |
0,12 ± 0,02 |
1,5 |
Indeks nadmanganiowy |
PN-EN ISO 8467: 2001 |
mg/l |
0,65 ± 0,2 |
5,0 |
Siarczany |
PB-19-02 z dnia 01.06.2021 na podstawie metody HACH 8051 |
mg/l |
42 ± 6 |
250 |
Chrom og. |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
50 |
Glin |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<10 |
200 |
Kadm |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<0,05 |
5,0 |
Magnez |
PN-EN ISO 7980:2002 |
mg/l |
15,7 ± 2,4 |
7 -125 |
Mangan |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<5 |
50 |
Miedź |
PN-ISO 8288:2002 metoda A |
mg/l |
<0,05 |
2,0 |
Nikiel |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
20 |
Ołów |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Sód |
PN-ISO 9964-1:1994+Ap1:2009 |
mg/l |
15,6 ± 2,3 |
200 |
Żelazo ogólne |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
11 ± 2 |
200 |
Przewodność elektr. w temp. 25°C (kompensacja automatyczna) |
PN-EN 27888: 1999 |
µS cm -1 |
520 ± 26 |
2500 |
Cyjanki ogólne |
PN-EN ISO 14403-2:2012 |
µg/l |
<5 |
50 |
Antymon |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
5 |
Arsen |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Bor |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
mg/l |
<0,02 |
1 |
Selen |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<1 |
10 |
Rtęć |
PN-EN ISO 17294-2:2016-11 |
µg/l |
<0,1 |
1 |
Benzen |
PN-ISO 11423-1:2002 |
µg/l |
<0,5 |
1 |
Benzo(a)piren |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,003 |
0,01 |
Suma WWA |
PN-EN ISO 17993:2005 |
µg/l |
<0,006 |
0,1 |
1,2-Dichloroetan |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
3 |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
10 |
Suma THM |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<1 |
100 |
Suma pestycydów |
PN-EN ISO 6468:2002 |
µg/l |
<0,1 |
0,50 |
Akryloamid |
PB/I/9/C:01.05.2011 |
µg/l |
<0,04 |
0,10 |
Bromiany |
PN-EN ISO 11206:2013-07 |
µg/l |
<2 |
10 |
Chlorek winylu |
PN-EN ISO 10301:2002 |
µg/l |
<0,25 |
0,5 |
Uwaga!
Niepewność metody określono jako niepewność rozszerzoną przy poziomie ufności 95% i współczynniku rozszerzenia k=2, obejmuje ona pobieranie próbek.
Dla wyników badań fizykochemicznych poniżej (<) i powyżej (>) zakresu metody niepewności nie podaje się.
Twardość wody
Świdnickie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Świdnicy Sp. z o.o. informuje, że woda podawana do sieci wodociągowej jest średniej twardości.
|
CaCOз |
Stopnie niemieckie |
Stopnie francuskie |
Stopnie angielskie |
mval/l |
mmol/l |
|
mg/l (ppm) |
°dH |
°f |
°e |
(jednostka fizyczna) |
(międzynarodowa) |
ZUW Bokserska |
214 ± 30 |
12,0 ± 1,7 |
21,4 ± 3,0 |
15,0 ± 2,1 |
4,28 ± 0,6 |
2,14 ± 0,3 |
ZUW Pszenno |
302 ± 43 |
16,9 ± 2,4 |
30,2 ± 4,3 |
21,1 ± 3,0 |
6,04 ± 0,86 |
3,02 ± 0,43 |
ul. Wrocławska |
239 ± 34 |
13,4 ± 1,9 |
23,9 ± 3,4 |
16,7 ± 2,4 |
4,78 ± 0,68 |
2,39 ± 0,34 |
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 (Dz. U. 2017 poz. 2294 z dn. 11.12.2017) twardość wody powinna wynosić 60-500mg/l CaCOз.